Magyar English

Univerzális élelmiszeripari extruder prototípus innovatív kifejlesztése

GINOP-2.1.7-15 - Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

A Hex-Tech Kft., a nettó 50.990.104, Ft bekerülési értékű fejlesztéshez 30.591.322,- Ft uniós támogatást nyert el Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című pályázati felhívás keretében.

A projekt címe: Univerzális élelmiszeripari extruder prototípus innovatív kifejlesztése, pályázati azonosítója GINOP-2.1.7-15-2016-00878.

A csongrádi telephelyű Hex-Tech Kft. fő tevékenysége takarmány- és élelmiszeripari gyártó berendezések, extruderek, gépsorok, komplett gyártó vonalak, üzemek tervezése, komplett kivitelezése, továbbá biomassza feldolgozó berendezések, komplett üzemek, valamint egyéb iparban felhasznált porok tárolására, szállítására szolgáló komplett technológiai rendszerek.
A Kft-nek új és magas minőségű termék kategóriát kell kialakítani a piaci igények miatt, ehhez új Univerzális élelmiszeripari extruder prototípus kifejlesztése szükséges.

Támogatási kérelem szakmai tartalmának összefoglaló bemutatása.
A szakmai tartalom: az extrudálás gyártástechnológiai alapjait megtartva, de a jelenlegi technológiától jelentősen eltérő, új élelmiszeripari extruder kifejlesztése, amellyel a megnövekedett piaci igényeket és a később jelentkező új igényeket is ki tudjuk szolgálni. Ebben a viszonylag szűk iparág szegmensben a fejlesztés gyakorlatilag nem jöhet létre kísérletezés nélkül úgy, hogy az használható és piacképes megoldásokat eredményezzen. A kifejlesztésre, prototípus gyártásra kerülő élelmiszeripari extruder egy sokrétűen használható ikercsigás alapgép és kiegészítő berendezés lesz, amely a következő jellemzőkkel – újdonsággal, technológiai fejlesztéssel, illetve speciális jellemzőkkel – bír:
  • Univerzális: Sokrétűen alkalmas többfajta extrudált termékcsoport előállítására, amelyekhez eddig külön-külön (egycsigás) extruder gépek voltak szükségesek. Mindennemű alapanyaghoz és ezek keverékeihez is alkalmas, ikercsigás.
  • Termékcsoportokra való átállítások/beállítások: számottevően flexibilisebb, egyszerűbb kezelhetőség, több frekvenciaváltó kísérletezéssel és termékspecifikus PLC program kifejlesztéssel.
  • Termékforma: A termékcsoportokon belül, gazdaságos és szinte korlátlan termékforma kialakítási/beállítási lehetőség, és nincs szükség – a költséges és időigényes – csigakonfiguráció változtatásokra/cserékre.
  • Képes azon alapanyag-változatok minőségi feldolgozására is, amelyeket az egycsigás extruderek – a műszaki paraméter korlátaik miatt – nem tudnak teljesíteni (pl. magas nyomás, magas hőmérséklet).
  • Képes teljesíteni – alapanyagonként – az élelmiszeripari magas szinten elvárt extrudált termékek homogenitási szintejét.
  • Képes teljesíteni – alapanyagonként – a megfelelő feltáródást, kémiai átalakítást, amely révén az élelmiszer könnyebben emészthetővé és kiváló ízhatásúvá válik.
  • Alkalmas a hagyományos, bio és gluténmentes élelmiszerek előállítására is.
  • Lehetséges a gyártmány színezett és a töltött kivitele is. A töltelékbetöltésre vonatkozóan egy flexibilis töltési technológia kerül kifejlesztésre. A fentiek a következő extrudálási céltartományokban kell, hogy realizálódjanak:
    • adagolás: 30 - 120 kg/óra;
    • nyomás: 50 - 150 bar;
    • hőmérséklet: 100 - 180 °C;
    • extruder csiga átmérő 40 - 48 mm;
    • extruder cső hossza: 680 - 960 mm;

A Támogatási Szerződés 2017. október 19.-én került aláírásra. 2017. október 01-én kezdődtek el a K+F+I munkálatok. 2018. június 30-a teljes projekt fizikai